V Česku vyvolala diskusiu správa o poklese HDP

17.11.2013 Celý región

Praha 17. novembra (TASR) - Vývoj českej ekonomiky v treťom štvrťroku zostal za očakávaním. Server iDNES s odvolaním sa na Český štatistický úrad (ČŠÚ) uviedol, že v ňom hrubý domáci produkt (HDP) klesol. Firmy však s tým nesúhlasia. Priemyselníci tvrdia, že sa im darí a do budúcnosti sa pozerajú s optimizmom.

Generálny riaditeľ Karmy Český Brod Pavel Janeček povedal, že údaje rozhodne nevypovedajú o skutočnom výkone ekonomiky. Jeho firme sa darí.

Pozitívne správy hlási napríklad aj priemyselná výroba a to najmä jej kľúčová časť - výroba áut. Po poklese v prvej polovici roka vyrobili v októbri automobilky v Česku o 3 % vozidiel viac než pred rokom. Celkové čísla v posledných mesiacoch ťahá hore najmä Škoda Auto.

Štatistici sa napriek tomu dopracovali k predbežnému výsledku, ktorý podnikateľov a českých ekonómov zaskočil. Po tom, ako sa Česko v polovici roka oficiálne dostalo z recesie, sa podľa predbežného odhadu ČŠÚ hrubý domáci produkt v treťom štvrťroku znížil medziročne o 1,6 % a v porovnaní s druhým štvrťrokom sa prepadol o 0,5 %. Pritom sa všeobecne očakával jeho polpercentný vzostup.

Výsledok výrazne ovplyvnilo očistenie údajov od sezónnych vplyvov a rozdielny počet pracovných dní, ktorých v ňom bolo o tri viac než vlani. Ak by sa neurobila táto korektúra, český HDP by v minulom štvrťroku vzrástol o 0,4 %.

Jan Heller z ČŠÚ chápe prekvapenie analytikov. Ale spôsob očisťovania údajov od sezónnych vplyvov určuje metodika Eurostatu. V každom štvrťroku sa aplikuje rovnako.

Heller vidí príčiny poklesu v reálnej činnosti ekonomiky. V poslednom období silne zlyháva zahraničný obchod a vlastne on ťahá český HDP dolu. Stagnuje spotreba, investície s stavebníctvo klesajú.
 

Vyberte región